fbpx

Когато бизнесът има бърз растеж – това добре ли е?

Когато бизнесът има бърз растеж – това добре ли е?

Кой собственик на бизнес няма да се радва, че бизнесът му расте и се развива: още повече поръчки, клиенти и на пръв поглед още по-голяма печалба. Но с неконтролиран и твърде бърз растеж на бизнеса, дейността може да се превърне в пълен провал: загуба на репутация, пари и понякога затваряне на предприятието, компанията. Ето защо трябва да сте готови за успеха – правилно да управлявате растежа на вашия бизнес.

Основният проблем с много бързия растеж на бизнеса е, че хората, вземащи решения, обикновено не са се сблъсквали с подобни процеси преди това, особено за стартиращи фирми и стартъпи. И за такъв ръководител, мениджър ще бъде много трудно да предвиди всичко, което носи такъв растеж.

Пример за сценарий за бърз растеж

Нека да разгледаме пример за сценарий за бърз растеж в измислена компания. Вие сте производител на електронни джаджи, имате производствено съоръжение и 50 служители.

Вашият директор по развитие на бизнеса или директор продажби носи нови договори, които значително ще променят размера на вашата компания. Тези договори ще удвоят, утроят или дори ще увеличат четири пъти бизнеса ви през следващите 18-24 месеца.

За продажбите може да не се притеснявате, но има няколко въпроса, които трябва да бъдат зададени, и подводни камъни, които тази компания трябва да избягва.

Подводните камъни, които трябва да се избягват при развитието на бизнеса

Оборудване: как смятате да изпълнявате всички поръчки?

Необходимо е да закупите допълнително оборудване, консумативи, материали, суровини. Вашите разходи (и транзакции) ще се утроят както в количество, така и в парично изражение. И дори когато имате достатъчно оборудване, за да произвеждате продукти през следващите 12 месеца, трябва да помислите за закупуване на допълнително оборудване, за да посрещнете нарастващото търсене и след 2 години.

А как стои въпросът със служителите?

За да се компенсира увеличеното натоварване, ще трябва да се увеличи броят на персонала, на първо място в производството. В допълнение, едва ли вашите двама счетоводители ще се справят с новия товар и ще трябва да наемете друг специалист или да помислите за изнесено, външно счетоводство като потърсите счетоводно дружество или счетоводна къща.

Нуждаете се от счетоводни услуги и някой да сложи ред в счетоводството Ви?

Свържете се със счетоводно дружество ЕВРОКАУНТ КОНСУЛТ сега!

Системи, процеси и процедури

Вие сте използвали базова система за счетоводно отчитане в продължение на 10 години, но сега осъзнавате, че сте я надраснали и не отговаря на вашите нужди. В нашия пример това могат да бъдат добавяне на допълнителни модули за покупки и инвентаризация. Освен това е необходимо да се напасне процесът на самото физическо осчетоводяване и инвентаризации, да се провеждат проверки, одити и да се въведат писмени правила и процедури за тяхното провеждане.

Счетоводство

Може да се наложи да промените данъчната система поради увеличените обороти на производството и печалбите. Особено, ако преди не сте обмисляли възможността да проверите финансовите си отчети и сега мислите за това. Одитът на финансовите отчети / счетоводен одит ще увеличи стойността на вашия бизнес и ще даде увереност, че всичко работи както трябва.

Вашата компания расте толкова бързо, че се нуждаете от повече от финансови отчети, които разказват само какво се е случило в миналото. Сега имате нужда от прогнози, бюджети и информационни бюлетини, което означава, че си струва да се мисли за наемане на финансов съветник или да потърсите специалист по данъчни услуги, планиране и защита.

Отдел „Кадри“ или „Личен състав“

Вече ще имате 3-4 пъти повече служители в предприятието, компанията. Време е да наемете човек или фирма (счетоводно дружество), които са добре запознати с трудовото законодателство.

Правни и данъчни въпроси

Може би новите ви клиенти са в Европа или САЩ, Великобритания, а това вече е експортна дейност, която води до много данъчни и правни въпроси, с които трябва да се справите, и ще ви е необходим юрист и специалисти по външно-търговски отношения.

Може би, за да опростите работата, ще трябва да създадете ново юридическо лице (или няколко), което отново е допълнителна тежест за счетоводния отдел.

Свържете се с нас сега! Ще съдействаме при регистриране на юридическо лице, фирма или дружество!

Каква е стратегията за излизане от пазара?

През следващите няколко години ще се увеличи обема, ще мащабирате бизнеса. Но в един момент може да искате да продадете бизнеса. И е по-добре предварително да обмислите стратегията си за излизане или да направите план за приемственост.

Как да поддържате устойчив бизнес растеж

Все още има много въпроси, които трябва да бъдат разгледани. Как ще платите за всичко това, имате ли достатъчно оборотни средства? Понякога оборотният капитал е достатъчен за устойчив растеж, но в повечето случаи ще е необходимо финансиране.

Освен това са важни и правилните хора на техните места. Това важи както за мениджърския екип, така и за служителите.

Търсите цялостно счетоводно обслужване в София? ЕВРОКАУНТ КОНСУЛТ – за да работи бизнесът Ви безотказно!

Обадете ни се сега!

 

Нуждаете се от консултация?

Свържете се с нас