fbpx

Мислите ли за общоевропейска регистрация за ДДС?

Мислите ли за общоевропейска регистрация за ЗДДС?
Автор
Еврокаунт Консулт
Еврокаунт Консулт

Еврокаунт са специалисти в областта на икономиката, финансите и правото. Подпомагаме собственици на електронни бизнеси с конкретни решения, за да постигнат максимален финансов ефект.

Мислите ли за общоевропейска регистрация за ДДС?

Излизането на Великобритания от ЕС, или процесът Brexit вълнува много наши клиенти. Работата чрез Amazon улеснява все повече търговията в цяла Европа и е повод за решение да направят Общоевропейска регистрация за ДДС.

Тази статия има за цел да обхване най – често срещаните въпроси, които ни задават относно Общоевропейската регистрация за ДДС.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С МОЯТА РЕГИСТРАЦИЯ ПО ДДС В БЪЛГАРИЯ, КОГАТО СЕ РЕГИСТРИРАМ ЗА ОБЩОЕВРОПЕЙСКА РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ДДС?

Все още трябва да подавате декларациите си за ДДС в България както обикновено всеки месец.

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ДДС ПРИ ПРОДАЖБАТА НА СТОКИ В ЕС?

ДДС при продажбите на стоки в ЕС може да се изчисли по два различни начина.

Единият се основава на местоположението, от което са изпратени стоките, а другият се основава на мястото, където пристигат/където е клиентът.

Поради това съществува риск, ако вашият счетоводител от България и счетоводителя от ЕС са различни и използват различни подходи, тези транзакции случайно да бъдат дублирани или пропуснати при различни декларации за ДДС.

Като счетоводители на бизнес за електронна търговия избягваме този проблем, като приемаме подхода, който вашият счетоводител в ЕС използва.

КАКЪВ ОТЧЕТ ИЗПОЛЗВАТЕ ОТ AMAZON ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ДДС?

Използваме отчета за изчисляване на ДДС на Amazon, който може да се намери на следното място:

Отчети> Изпълнение от Amazon> Amazon отчет за транзакции по ДДС

AMAZON ПРЕДЛАГА „ЕДНА ГОДИНА БЕЗПЛАТНО“ PAN РЕГИСТРАЦИЯ В ЕС – ТОВА НАИСТИНА ЛИ Е БЕЗПЛАТНО?

Amazon предлага „една година безплатно“ Общоевропейска регистрация за ДДС /PAN регистрация в ЕС/ и много от нашите клиенти се възползваха от тази оферта. От опит можем да потвърдим, че е реална оферта.

ПРЕПОРЪЧВАТЕ ЛИ ТАЗИ БЕЗПЛАТНА УСЛУГА НА AMAZON?

За съжаление имахме много анекдотични доказателства, които показват, че нивото на обслужване и опитът с услугата ДДС на Amazon са много лоши. Следователно не можем да го препоръчаме.

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД „ЕДНА ГОДИНА БЕЗПЛАТНО“ ОБСЛУЖВАНЕ ОТ AMAZON?

След изтичане на безплатната година много хора се насочват към друг счетоводител.

КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ТРЯБВА ДА ДАМ НА СЧЕТОВОДИТЕЛЯ СИ В БЪЛГАРИЯ, КОГАТО СЕ РЕГИСТРИРАМ ЗА ДДС В ЕС?

Когато се регистрирате за ДДС, в която и да е юрисдикция на ЕС, трябва да кажете датата на влизане в сила на регистрацията в тази държава на своя счетоводител в България.

Това е важно, тъй като от тази дата ще подготвяте декларации за ДДС в ЕС. Ако счетоводителят ви в България няма правилната дата, съществува риск да дублира или пропусне ДДС във вашата декларация за ДДС в България.

Когато се регистрирате за ДДС в ЕС, трябва да уточните с вашия счетоводител по ДДС в ЕС как ще изчислява вашия ДДС в ЕС.

Причината за това е, че има два модела:

ДДС задължението се изчислява въз основа на страната, от която се доставят стоките;

ДДС задължението се изчислява въз основа на страната, в която стоките пристигат (когато прагът за продажба от разстояние „DST“ е превишен).

Ние сме гъвкави и можем да работим с двата метода. Наложително е обаче да знаем кой модел използва счетоводителят по ДДС на ЕС, така че да няма риск от грешки.

Нуждаете се от консултация?

Свържете се с нас