fbpx

Отново търсите счетоводител? Защо е по-добре да предадете счетоводството на счетоводно дружество

Отново търсите счетоводител? Защо е по-добре да предадете счетоводството на счетоводно дружество

Ако искате да се избавите от перманентен хаос и множество хвърлящи ви в тревожност рутинни задачи, обърнете внимание на изнесеното счетоводство (аутсорсинг) или работа със счетоводно дружество. Ето какво трябва да знаете за ползите на този модел на организиране на бизнес процесите.

Счетоводно дружество не само ще облекчи ежедневието ви, но и ще поеме голяма част от финансовите отговорности

Не забравяйте, че не е нужно да правите всичко сами, за това има професионалисти, които: първо, ще свършат тази специфична работа по-добре и второ, ще поемат и отговорност за евентуални грешки. По този начин няма да се тревожите за качеството на работата.

Фирмата получава нови възможности и повече време за развитие

Използването на услугите на счетоводно дружество ще позволи на фирмата, компанията свободно да се развива и гради компетентност без да се разсейва от технически, рутинни въпроси по водене на бизнеса. Случвало ли ви се е да се тревожите кой ще работи вместо болния или в отпуск счетоводител? При предаването на тази функция на счетоводно дружество подобни проблеми повече няма да имате.

Няма да е нужно да се чудите как да мотивирате служителя (счетоводителя), да осигурите растеж и развитие, а ако реши да напусне изведнъж какво следва?! Няма да е нужно да чакате удобен момент, за да получите желания от вас документ или определена информация. Всички тези въпроси вече ще са в компетенциите на счетоводната фирма. А ако изведнъж се окажете недоволни от работата, може просто да развалите договора и да намерите друг изпълнител. Няма да е нужно да се притеснявате и мислите как хуманно да отхвърлите лошия служител, който всъщност не е лош човек с две деца и апартамент „на кредит“.

При счетоводния аутсорсинг това е просто бизнес, който трябва и работи ефективно. Може ли всичко описано по-горе да се изгради вътре в самата фирма? Вероятно да, но кой в такъв случай ще се занимава с приоритетните задачи и развива основния бизнес на компанията?

Какво и как да делегирате, възложите на счетоводно дружество, за да се окажете победител

Всички търсят начини да плащат по-малко, ако това е възможно. Този подход, разбира се, може да се нарече здравословна икономия, но от друга страна се увеличават отговорностите, които вие трябва да носите.

Прехвърляне на счетоводството или част от него към счетоводно дружество ще ви облекчи откъм отговорности за рискове, свързани с всички видове чести грешки, които възникват, ако работа се извършва непрофесионално. Счетоводната фирма разполага с необходимите специалисти, ще осигури качество на работа и поеме отговорност за навременното изпълнение. Така ще може да продължите с увеличаване на щата и да насочите цялата енергия на персонала за постигане на стратегическите цели на компанията.

Наличието на договор е задължително условие при предоставяне на подобни услуги, което също внася спокойствие. Този договор е необходим не само за включване на разходите за счетоводни услуги към разходите за изчисляване на данъчните задължения. В него се определят правата и задълженията, както и основните отговорности на страните.

Най-лесният начин да тествате услугите на счетоводно дружество на практика – да им възложите личния състав и изчисляване на работните заплати. Този специфична част от счетоводството има много и тънки нюанси, както и промени, които изискват постоянно наблюдение.

За какво трябва да бъдете готови, обръщайки се към счетоводно дружество

Бъдете готови за това, което счетоводните фирми наистина ценят – своята репутация и своето време. Работата ще бъде изпълнена добре и в срок, плащате само за това, от което всъщност имате нужда.

Помислете предварително за елементите от договора, които регулират отношенията с клиента. Например, ако за вас критично важно е услугата да бъде предоставяна до 5-то число на следващия месец – искайте ясно разписване за това в договора. В този документ също така е добре да се споменат всички потенциални рискове.

Също така, бъдете готови, че няма да имате такъв цялостен контрол върху процеса на изпълнение на счетоводната работа, когато половината от дейността на цялата фирма се ръководи от един човек. Приемете факта, че просто ще трябва да се възползвате от добре свършената работа без постоянно да се разсейвате с оперативни задачи по бизнеса си. Затова е важно внимателно да се подхожда към избор на счетоводна фирма с добра репутация.

Тагове:

Нуждаете се от консултация?

Свържете се с нас