fbpx

Правила при дропшипинг чрез собствен уебсайт

Правила при дропшипинг чрез собствен уебсайт

От 01.01.2021 г. за сделки с Великобритания ДДС при дропшипинг се дължи съобразно правилата за внос на стоки. 

До 31.12.2020 г. при изпращане на стоки от държава, членка на ЕС извън Обединеното кралство, доставката се  приемаше за извършена извън Обединеното кралство. Сега новите правила изискват ДДС от вносителя  да се дължи когато стоките влязат на територията на Обединеното кралство. При дропшипинг вносителят на стоката почти винаги е клиента – така че технически клиентът е този, който е длъжен да плаща ДДС при дропшипинг. Въпреки това, тъй като повечето стоки са с малка и относително ниска стойност, те или не се обмитяват на митница, или технически не се дължи ДДС за тях при внос.

Промените в ДДС, които се въведоха, означават, че когато имаме дропшипинг извън Обединеното кралство (вкл. от ЕС) в Обединеното кралство, ДДС се дължи на мястото на продажба, което означава, че се осъществява внос в Обединеното кралство.

Ако продавате чрез онлайн магазин, като Shopify, POS и използвате начини за плащане чрез магазина (Stripe, Shopify Payments, PayPal и т.н.), това означава, че ще трябва да започнете да събирате ДДС, когато правите продажби чрез вашия онлайн магазин.

Понеже трябва да отчетете ДДС в ПОС, а не можете да добавите ДДС при плащането, ще трябва да включите ДДС в посочената от вас продажна цена.

Това разбира се има огромно въздействие върху дропшипърите, тъй като означава, че за да поддържате маржовете си на печалба, трябва да увеличите цените си с % ДДС. Реално повечето хора не могат да повишат цените си с 20%, без това да повлияе отрицателно на техния процент на конверсия, така че ще трябва да поемат разходите. Необходимо е да преразгледате артикулите, които продавате и да елиминирате нерентабилните. Разбира се това е много трудно нещо, но трябва да го направите, ако искате да управлявате успешен бизнес.

За да изчислите колко ДДС трябва да съберете въз основа на крайната продажна цена на продукт, трябва да разделите продажната цена на 6. Например, ако продавате продукт за £ 12, £ 12/6 = £ 2, което означава, че вашият технически продуктът се продава за £ 10 + £ 2 ДДС.

Тук е моментът за отговор на въпроса: Кога да се регистрирате за ДДС цели? 

Наред с промените в начина на изчисляване на ДДС се променят и критериите за регистрация по ДДС. Преди 01.01.2021 г. ако работите като дропшипър трябваше да се регистрирате за ДДС само ако вашият облагаем с ДДС оборот е надхвърли 85 000 паунда. Факт е, че повечето продажби на дропшипинг бяха извън обхвата на ДДС във Великобритания и съответно повечето дропшипъри не трябваше да се регистрират за ДДС.

Актуалните правила са следните: Ако правите продажби директно на потребители от Обединеното кралство като дропшипър от чужбина, трябва да имате регистрирация за ДДС от 01.01.2021 г. или ако сега стартирате този бизнес – преди осъществяване на първа сделка.

За ваше улеснение ние от екипа на Еврокаунт можем да ви консултираме за това как да се регистрирате по ДДС сами. Ако искате да се справим с регистрацията вместо вас можете да пишете на контактната ни форма.

Нуждаете се от консултация?

Свържете се с нас