fbpx

Производителност и ефективност на предприятието: каква е разликата?

Производителност и ефективност на предприятието: каква е разликата?

Всички искаме да бъдем по-продуктивни в работата си, нали? Но какво означава това? И как продуктивността се съотнася към ефективността?

Въпреки че производителността и ефективността понякога се възприемат като синоними, всъщност имат две различни значения. Тези понятия са преплетени, но между тях има важна разлика, която оказва значително влияние върху начина, по който се извършва работата.

Какво е производителност?

Речниковото определение за производителност е следното: ефективността на производителните усилия, особено в промишлеността, се измерва в единици производителност. С други думи, ако сте произвели 1 000 единици на седмица и 1 100 единици на следващата, втората седмица е по-продуктивна / производителна.

Вашето ниво на производителност показва колко сте успешни в постигането на резултата. Разбира се, това, което произвеждате, ще бъде определено от вашата работа и понякога измерването на такава производителност може да бъде трудна задача.

Например, ако сте зидар, можете да видите как работата ви буквално придобива форма. Ако сте финансов анализатор, тогава вашата работа е да анализирате сложни електронни таблици и формули, така че резултатите и успехите са много по-малко осезаеми.

Във всеки случай вие и вашият ръководител ще имате обща представа как изглежда производителността на вашата работа и постигането (или превишаването) на този резултат или очакване, е това което определя колко продуктивни сте. Вашето ниво на производителност неизбежно ще се колебае в различните дни. Но може да оказвате пряко въздействие върху производителността в дългосрочен план.

Какво е ефективност?

Ефективността се заключава в това да се работи по-умно, а не по-усърдно. Ако работите по-организирано и компетентно, ще можете да изпълните задачата по-бързо от обикновено. Например, ако можете да анализирате дадени данни за 30 минути вместо за 40, ще увеличите ефективността си. Но ако този анализ не е с достатъчно качество на изпълнение, то тогава спестеното време няма значение в дългосрочен план.

Да се върнем към примера със зидаря. Ако можете да подреждате тухлите по-ефективно, като поддържате качеството (това е важно), тогава нивото на ефективност ще има положително въздействие върху производителността ви. Ако обаче сте финансов анализатор, намирането на баланс между ефективност и производителност може да е по-трудно. Вероятно трябва да си изясните кои задачи са продуктивни и кои не са, и да разберете как можете да работите.

Защо това е важно?

Разликата между ефективност и производителност има значение, защото влияе върху начина, по който организирате и завършвате работата си ден след ден. Целта е да постигнете или надминете определено ниво на производителност, като ще трябва да изберете мъдро кои задачи да направите по-ефективни за постигането на тази цел.

Разбира се, това не винаги е лесно да се направи, особено ако вашите отговорности непрекъснато се променят. Но това е важно умение, което трябва да овладеете, защото формира основата за ефективно управление на времето през цялата ви кариера. Винаги трябва да си задавате въпроса: „Кои задачи мога да направя по-ефективни, за да стана по-продуктивен при тези обстоятелства?”. Това също ще ви помогне да решите кой ще бъде вашият приоритет за дадения ден, седмица или месец.

Балансът между ефективност, производителност и целите на вашата организация, предприятие изисква много практика, но това е нещо, което винаги трябва да бъде в центъра на вниманието, независимо от условията.

Когато фокусът е изместен към производителността

Увеличаването на производителността несъмнено е целта на вашата организация, но понякога прекомерното фокусиране върху нея може да доведе до огромни проблеми.

Ето един пример: Вие ръководите технически екип и за да постигате ежемесечни производствени цели, трябва всеки член на екипа да работи 10 допълнителни часа седмично. Екипът също иска да пусне продукта навреме, затова всеки с радост изпълнява допълнителната работа. През месеца хората полагат все повече усилия, производителността се увеличава и изглежда, че месечната цел ще бъде надхвърлена. Вие и вашите началници сте доволни и заедно решавате, че този модел е успешен, което означава, че можете да го използвате и следващия месец, ако имате нужда от още един допълнителен тласък.

Всичко е наред, с изключение на това, че не можете да разчитате на това следващия месец. Какъв е проблемът? Вашите хора се възстановяват от повишен стрес и преумора и ако бъдат натиснати отново следващия месец, те в крайна сметка ще започнат да прегарят. В даден момент твърде голямата концентрация върху производителността всъщност води до обратен ефект: това може да доведе до повишен стрес, прегаряне и повишено текучество на персонала.

Когато фокусът е изместен към ефективността

Твърде силният фокус върху подобряването на ефективността може да има подобен ефект. Има такъв тип ръководители, които се вълнуват от иновационните процеси и не се страхуват да нарушават някои правила. Те са готови да премахнат всичко, което смятат за неефективно. Но някои от тези правила и работни потоци съществуват по определена причина и съвсем скоро това, което първоначално е било предназначено да подобри ефективността, създава още едно препятствие.

Създаването на по-ефективно работно място е чудесна цел, но фиксирането върху промяната на начина, по който се правят нещата, може да отблъсне хората и да създаде допълнителни препятствия. Ефектът е двоен: изчерпва се енергията на вашите хора и ги прави по-малко продуктивни.

Лидерите трябва да развиват и двете посоки

Начините за измерване на производителността неизбежно ще варират в зависимост от дейността на компанията и индустрията. Понякога двама души, които извършват една и съща работа в един екип, ще имат напълно различни нива на производителност. Въпреки че има около 40 милиарда фактори, които могат да повлияят на нечия работа, в някои случаи всичко се свежда до неефективно планиране и управление на времето. Вашата работа като лидер е да се грижите за производителността, но също така трябва да помогнете на служителите си да подобрят ефективността на труда си.

Необходима ви е ефективна данъчна политика и оптимизиране на разходите на предприятието?

Счетоводно дружество ЕВРОКАУНТ КОНСУЛТ е насреща! Свържете се с нас сега!

 

Нуждаете се от консултация?

Свържете се с нас