fbpx

7 лоши финансови навика, от които трябва да се откажете

7 лоши финансови навика, от които трябва да се откажете

За всички хора са свойствени навици. Всеки има свои собствени, както положителни, така и отрицателни. Но някои финансови навици са общи за много хора. Дори ако имате обширни познания по лично бюджетиране, често желаният резултат е трудно постижим.

Дори наличието на ясен план за действие също не е достатъчен. Лошите финансови навици затрудняват постигането на целта, стават препятствия на пътя ви и отдалечават заветната цел далеч от вас. От счетоводно дружество „Еврокаунт Сървисис“ ще споделим някои от зависимостите, от които трябва да се отървете, ако искате да подобрите финансите си.

Откажете се от спонтанни покупки

Мнозина, попаднали в неприятни ситуации в живота или искащи да избягат от неприятности, търсят спасение в пазаруването. Обикновено радостта от новата придобивка бързо избледнява, а финансовите проблеми се трупат. А и нещо, придобито случайно, често е ненужно.

За да се отървете от този навик, следвайте няколко правила. Не купувайте веднага вещта, която сте харесали, дайте си време да помислите дали наистина имате нужда от нея, дали ви подхожда. Тръгвайки да пазарувате, вземете със себе си малко пари и „забравете“ банковите си карти у дома.

Заемане на пари

Предоставянето на финансова помощ на роднини и приятели се счита за благороден акт. Но това не винаги се оказва така, с изключение на извънредни случаи: например, ако някой близък е в затруднение и трябва да плати за скъпо лечение. А, ако случаят не е критичен, тогава длъжникът може да не успее да върне парите и това ще се превърне в източник на неразбирателства и конфликти.

Можете да дадете назаем, ако сумата е незначителна за вас и можете да дарите тези пари. Тогава никога няма да се разстроите от неплатен дълг. Ако размерът на дълга е голям, това значително ще влоши финансовото ви състояние.

Не плащайте общи сметки

Смятате, че сте достатъчно заможни и парично състоятелни, че лесно можете да платите сметката в кафенето за себе си, за приятел или дори за компания? Не ви е никак трудно и често постъпвате точно така?

Не бива да го правите. Обикновено подобна щедрост се оказва меча услуга за някои. Хората бързо свикват с подобни ситуации и скоро вие няма да бъдете заобиколени от истински приятели, а от любители на хапване и пийване за нечия чужда сметка. Всъщност, опитайте се да изчислите колко харчите за такива „почерпки“ за един месец. Резултатът ще ви изненада.

Не сравнявайте собствените си и чуждите финанси

Смята се, че материалните ценности са показател за финансово благосъстояние и успех. Закупуването на скъпи предмети обаче само демонстрира способността да се харчат пари. Ако ваши познати са закупили нов скъп автомобил, неволно ще искате да последвате техния пример. Но не бързайте да купувате, като вземете липсващата сума на кредит. Ще трябва да върнете поне един и половина до два пъти повече, като вземете предвид лихвите.

По-правилно би било да отложите покупката. Планирайте да го направите във времето. Месечно отделяйте част от доходите си, за да постигнете целта си. За да направите това, можете да отворите депозит. По този начин парите не се губят за безполезни и ненужни покупки, както често се случва. А лихвата по депозита ще ви е от полза да съберете необходимата сума за желаната придобивка.

Не прахосвайте всичко, което сте спечелили

Този съвет е лесен за изпълнение. Вие знаете предварително месечните си разходи. Определянето на сумата, която можете да спестите всеки месец, е лесно. Но ако сте извън контрол и лесно харчите наличните пари, направете ги недостъпни. Прехвърлете излишната сума в депозита, така че в картата да остане само сумата, която можете да похарчите. Банката, обслужваща сметката ви за заплата ще ви спести монотонните действия: по ваша заявка определена сума ще бъде превеждана по депозита ви всеки месец.

Отървете се от пристрастяването си към кредитни карти

Разбира се, понякога само кредитната карта може да помогне за решаването на труден финансов проблем. Но преди да прибегнете до нея, първо се опитайте сами да намерите решение. Намерете допълнителен доход, преразгледайте разходите си, сред тях вероятно има нещо, без което можете да се справите.

На пръв поглед използването на кредитна карта е от полза за притежателя. Често има бонуси и промоции към кредитните карти, а търговските вериги предлагат отстъпки. Но въпреки това, всеки заем е финансова зависимост в продължение на много години. Отървете се от тази зависимост.

Следете бюджета си

Някои хора предпочитат изобщо да не мислят за финансовото състояние на делата си, но за правилно разпределяне на бюджета е необходимо добре да се оправят с него. Само като вземете предвид приходите и разходите си, можете предварително да планирате как правилно да управлявате парите си. С този подход състоянието на финансовите ви дела винаги ще остане устойчиво и стабилно.

Нуждаете се от консултация?

Свържете се с нас