fbpx

7 често срещани грешки, които начинаещият бизнесмен допуска

7 често срещани грешки, които начинаещият бизнесмен допуска

Почти всеки човек е започвал някакъв свой бизнес през живота си от самото начало. Не е тайна, че първите стъпки са най-трудни, можете да се натъкнете на много подводни камъни. Но след като сте усвоили основите на всеки бизнес, можете да предприемете по-сложни операции. Бизнесът не прави изключение. Когато започват работа във всяка област, мнозина правят най-различни, дори много глупави и очевидни грешки. За да се предпазите от грешки в началото на бизнеса си, трябва да сте запознати с основните „клопки“, които със сигурност ще изникнат на пътя ви. След като анализирате грешките, които другите са допуснали, бихте могли да се предпазите от тях.

1. Когато се вземе решение за собствен бизнес, мнозина търсят съмишленици и помощ от приятели или роднини, за да им е по-лесно.

Отначало подобна система работи добре, а след това започват проблеми. Не трябва да забравяме, че във всяко предприятие, дружество трябва да има един собственик, управител, а всички останали са или помощници, или служители/работници. Защото обикновено единият работи неуморно, влагайки душата си и всичките си сили, а вторият само се възползва от успехите. Освен това, хората са различни, баланс трудно се постига. Това, разбира се, не остава незабелязано и в един момент възмущенията започват, нараствайки като снежна топка.

Всички сме различни: някои могат да ни вдъхновят, стимулират да работим, докато други дори не могат да постигнат елементарно уважение. Така се оказва, че благодарение на човека, който знае как да организира работния процес, компанията е стартирана за кратко време. А този, който не може да намери необходимите контакти, за да се докаже с някакви лични качества, започва да тъпче на едно място. Разбира се, този подход към бизнеса не е особено стимулиращ и желанието за работа изчезва. Има и друга опция: двама силни лидери да се съберат и съответно да започнат да се състезават помежду си, което също ще доведе до нежелани последици. Следващият проблем може да възникне, когато партньорите започнат да имат по-големи приходи: къде, колко и как да се инвестира.

Трудно е да работите сами, така че не е нужно да се отказвате от партньорство, но отношенията трябва да бъдат ясни и формулирани от самото начало на бизнеса. И не бива да правите отстъпки или компромиси заради добри приятели или близки роднини, защото бизнесът ще пострада.

2. Прекалена еуфория за успех

След като си е поставил определена цел, начинаещият бизнесмен не винаги може да знае всички тънкости. Струва му се, че идеята му е супер изгодна и е лесно да се реализира. За съжаление това не винаги е така. Поглеждайки към други успешни предприемачи, той смята, че също ще има толкова късмет. В действителност, за да успеете, трябва да положите много усилия, да прекарате много безсънни нощи и да вложите определено количество пари. Това е дори ако не се нуждаете от екип отлични специалисти. Към това можете да добавите множеството непредвидени ситуации, които изникват в движение и без които е невъзможно да се мине. Затова винаги трябва да анализирате идеята си от всички страни.

3. Мнозина се опитват да се заемат с такъв бизнес, в който има малко конкуренти или изобщо няма такива.

В този случай си струва да се помисли: може би в тази ниша изобщо няма пари? Разбира се, както при всеки друг бизнес, и тук може да има изключения. Но почти всеки обикновено преминава през жестока конкуренция, за да успее. Но дори и да започнете да се рекламирате под името на вече утвърдена и успешна компания (ако изберете франчайз), имайте предвид, че няма да имате толкова много контакти и ще има много по-малко клиенти.

4. За сериозна работа ще трябва да съставите бизнес план и работен план за определен период.

Когато се съставя бизнес план, ще трябва да се придържате както към юридическите, така и към счетоводните правила и формалности. При грамотно съставен план са включени всички акценти от развитието на вашето предприятие, през които трябва да преминете. Също, ако нещо изведнъж се обърка, да можете бързо да промените начина на действие.

5. Времето минава и фирмата, компанията ви вече твърдо е стъпила на крака.

Един човек не може да следи броя на служителите. Тези, които работят от дълго време, започват да си позволят „твърде много“, а младите специалисти не са толкова отдадени на бизнеса, колкото тези, с които сте започнали. В такава ситуация могат да започнат конфликти, така че си струва да се разделят сферите на влияние: да се развие структурата на дружеството, фирмата, компанията; да се определи система за мотивация на персонала; да се избере компетентен мениджър или управител по управлението на кадрите.

6. В началния етап може да са необходими инвестиции, но бъдете внимателни.

Тук банките ще се притекат на помощ. Те предлагат заеми при определени условия, особено за тези, които са с вече доказан бизнес. Тук трябва да сте внимателни към прекалено „изгодни“ оферти, тъй като банките привличат предприемачите в дългосрочно обвързване, от което е много трудно да се измъкнете по-късно.

7. В разумни граници не бива да избягвате напълно кредитите.

За някои видове бизнес твърде бавното популяризиране, развитие, организация може да бъде пагубно. Ако спешно трябва да направите пробив, струва си да вземете кредит, тъй като в тази ситуация е належащ. А също така в такава ситуация предприемачът се научава да работи с по-голям капитал. Чувството за отговорност кара предприемачът да е по-организиран, да обмисля всяка финансова операция, освен това има мотивация за работа.

Нуждаете се от консултация?

Свържете се с нас